Het opspannen van perkament

Verschillende mogelijkheden Wie op perkament wil schilderen moet een aantal afwegingen maken. Ga ik het perkament opspannen of niet, ga […]

Perkament kan enorm krullen onder invloed van vocht.

Wie op perkament wil schilderen moet een aantal afwegingen maken. Ga ik het perkament opspannen of niet, ga ik er een ondergrond op aan brengen zoals in de Middeleeuwen wel werd gedaan of niet?

Over het eerste, het opspannen of opplakken van perkament wil ik in dit bericht wat ervaringen delen die kunnen helpen. Ik ben natuurlijk nooit helemaal volledig, het zijn mijn ervaringen en die van iemand anders kunnen ook heel waardevol zijn.

Allereerst een misverstand opruimen. Het opspannen of opplakken van perkament is niet middeleeuws want er werd gewoon op de vellen perkament van de katernen geschilderd al dan niet op een aangebrachte ondergrond. Maar in diverse boekjes zie ik wel dat het wordt aanbevolen en eerlijk gezegd is het wel handig zeker als je nog niet veel ervaring hebt opgebouwd.

Perkament op een stukje karton opplakken

Dit kan met een klein stukje perkament heel goed met een stukje plakband. Voor mijn workshops gebruik ik meestal een velletje perkament niet groter dan 15 x 10 cm en dat is prima te doen.

Voor een klein stukje perkament is een plakbandje voldoende.

Perkament met lijm geplakt op een stukje karton

Op bovenstaande afbeelding zien we een stukje perkament dat is geplakt op een stukje museum karton. Het perkament kun je plakken met boekbinderslijm PVA, mix of stijfsel. Maak het niet te nat, strijk het goed glad en droog het onder bezwaar, een stapel boeken of persplankjes.

Zorg ervoor dat het stuk karton wat groter is en plak aan de achterkant voor de zekerheid een stuk kraftpapier. Dit voorkomt dat het karton bol gaat staan. Ook hier moeten we niet al te grote stukken perkament gebruiken want het perkament werkt enorm en dan trekt het alsnog krom.

Voor het plakken: PVA, stijfsel of mix.
Perkament geplakt op karton met aan de achterkant kraftpapier.

Naast karton kun je natuurlijk ook een plankje van MDF gebruiken waar je het perkament opplakt. maar ik vind dat minder handig bij het inlijsten. Je hebt dan echt een lijst nodig waar je een geschilderd doek of paneel in kunt inlijsten. Maar als je hier voor kiest heb je wel een strak geheel. Nadeel hiervan is weer de ‘onnatuurlijke uitstraling’ van het perkament.

Perkament opspannen zonder lijm op een plankje en na het schilderen weer verwijderen

Voor de vervolgcursus die ik geef gebruiken we een vel perkament dat is opgespannen op een plankje van MDF. We schilderen daar in vijf zaterdagen een prachtige voorstelling op naar voorbeeld uit het getijdenboek van John van Bedford. Als we klaar zijn snijden we het vel voorzichtig los en kunnen het indien gewenst inlijsten met gebruik van een passe-partout.

Werkstuk (Niet af) van een deelnemer aan de vervolgcursus waar we werken op een vel opgespannen perkament.

Deze werkwijze heeft als voordeel dat je kunt werken op een strak, egaal oppervlak maar ook dat je wanneer het is ingelijst weer de lichte bolling van perkament terugkrijgt. Zelf vind ik deze werkwijze te prefereren boven de bovengenoemde methodes. Hierbij kun je ook grote werkstukken maken als je maar een dik genoeg MDF-plankje hebt. Gebruik hiervoor MDF van 16 mm. dik en dat gaat prima.

Hieronder zal ik laten zien hoe het werkt.

Deze manier is best bewerkelijk maar stap voor stap moet het zeker gaan lukken. Eerst snijden we de stukken perkament op maat. Neem de maat van de plankjes en teken die af op de achterkant van de gehele huid. Teken een marge af rondom de plankjes net zo breed als de dikte van de MDF-plank. Dit stukje extra hebben we nodig voor het omvouwen en bevestigen van het perkament.

In het geval van een hele huid is het makkelijk om eerst de verschillende plankjes over de huid zo economisch mogelijk te verdelen. Let goed op de verschillen in de dikte van de huid! Zelf zet ik altijd op de achterkant van de gesneden vellen een A van achterkant met een potlood. Na het weken is het heel moeilijk om te zien wat de voor-of achterkant van het perkament is. Met de voorkant bedoel ik de haarzijde en met achterkant de vleeszijde.
Trek om de plankjes een lijn met potlood en daarna de lijn voor de marge. Hierna snijden we alles op maat. De restanten van het perkament kunnen we nog goed gebruiken voor het maken van proefjes en voor de liefhebbers… voor het maken van perkamentlijm.
De bladen gaan nu in een bad met lauwwarm water om daar helemaal te worden verzadigd met water en dat heeft tijd nodig, zeker een paar uur. Vooraf heb ik ook de hoeken afgeknipt om te voorkomen dat je een lelijke vouw krijgt aan de hoeken van de plankjes.
Het linkervel is beter verzadigd dat kunnen we zien aan de meer homogene en donkerder kleur dan het rechtervel. Neem voor het weken de tijd en dat is afhankelijk van de dikte van het perkament. Het vel moet geheel effen van kleur worden.
Op het plankje hebben we eerst een witvel tekenpapier aangebracht. Dit hebben we vooraf 10 minuten laten weken in het water. Het is belangrijk om de maat van het papier een halve centimeter kleiner te maken dan die van het plankje, het papier zet namelijk iets uit. Vervolgens brengen we het perkament voorzichtig aan.
Voorzichtig leggen we het natte perkament op het eveneens natte tekenpapier. Neem de hoekjes als uitgangspunt. Het is best wel lastig dus enige oefening is wel nodig.
Strijk het oppervlak zo glad als je kunt en breng het vel zo goed mogelijk op het plankje aan.
Belangrijk is dat je genoeg perkament over hebt om het om te vouwen maar het mag ook weer niet te veel zijn.
We beginnen aan één kant vanuit het midden met het vastzetten van het perkament met punaises.

Nu werken we aan de tegenovergestelde kant en trekken steeds het perkament stevig aan om het daarna vast te zetten met een punaise, steeds vanuit het midden werkend.

Zet de punaises goed vast eventueel met een hamertje, er komt behoorlijk wat spanning op het vel te staan.
Nu rustig laten drogen. Het kan wel een paar dagen duren tot de huid goed is gedroogd, uiteraard hangt dit af van de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze liggen te drogen.

Na het drogen hebben we een fijne ondergrond om op te werken die nauwelijks door vocht wordt beïnvloed. Je kunt er goed op schilderen en heel precies werken zonder hobbels en bobbels.

De volgende keer meer over een hulpmiddel om gewoon middeleeuws te kunnen schilderen, op perkament zonder te plakken of op te spannen.

Als het werkstuk klaar is snijden we het voorzichtig los.
We maken het randje perkament met de punaises los en kunnen het plankje opnieuw gebruiken.