Honing in verfrecepten

Honingwater maken Honing als ingrediënt komt vele malen voor in oude, middeleeuwse verfrecepten. Het edele en zoete materiaal is niet […]

Honing als ingrediënt komt vele malen voor in oude, middeleeuwse verfrecepten. Het edele en zoete materiaal is niet alleen lekker maar ook heel functioneel. Honing zorgt voor de souplesse van verf, vertraagt de droging maar vooral voorkomt zij dat de verflaag na droging gaat schilferen.

Het is dan ook daarom dat aan de waterige bindmiddelen een hoeveelheid honing werd toegevoegd. Leuk is het om te zien dat een gerenommeerd bedrijf als Sennelier in Parijs reclame maakt voor de door hen gemaakte aquarelverf die niet alleen van hoge kwaliteit is maar ook is aangemaakt met honing.

Alleen de fijnste, pure gummi arabicum uit Kordafan, gemengd met glycerine wordt gebruikt als bindmiddel en bovendien toevoeging van honing voor alle 98 uitermate hoog gepigmenteerde kleuren” vertelt de reclame voor deze aquarelverf.

Peinture aquarelle extra-fine Sennelier, aquarelverf met honing in tubes en napjes.

Maar hoe zit het dan, kun je zomaar honing uit een potje in je verf doen? Traditioneel werd de honing eerst gezuiverd en verdund met water en daarna weer ingedikt. Tijdens dit proces werd de honing gereinigd van onzuiverheden die als schuim boven kwam drijven. Hoe zuiverder de honing hoe minder schuim er tijdens de bewerking naar boven komt. Het beste is dat u zuivere acaciahoning gebruikt die is erg licht van kleur en heeft daarom weinig invloed op het karakter van de kleuren zelf. Na de bewerking van de honing hebben we het zogenoemde: honingwater gekregen en in dit stukje wil ik laten zien hoe we het zelf kunnen maken.

Punt van aandacht is wel dat u probeert zo zuiver mogelijke honing te kopen en dat is het beste bij een lokale imker. Met honing uit de winkel is vaak geknoeid zeker met honing van buiten de EU. 

  • Een potje acaciahoning
  • Gedemineraliseerd water
  • Een steelpannetje
  • Een houtenlepel
  • Blanke kruidnagelolie
  • Stokje
  • Potlood
  1. Giet de honing uit het potje in de steelpan.
  2. Neem een stokje en meet de hoogte van de honing in de steelpan en markeer die met een potloodstreepje.
  3. We brengen de honing zachtjes aan de kook en laten het even zachtjes borrelen. We zien nu dat er een schuimlaag ontstaat van ‘onzuiverheden’ in de honing. Hoe zuiverder de honing hoe minder schuim. We nemen voorzichtig het ergste schuim er van af met een lepel.
  4. Vul nu de lege honingpot met gedemineraliseerd water en giet het al roerend in de steelpan met honing. We laten nu de oplossing zachtjes koken tot de hoogte weer is teruggebracht naar de maat die we hebben aangegeven op het stokje. Het water zal verdampen en in de tussentijd komt er nog meer schuim omhoog dat we wegnemen met een lepel.
  5. Na afkoeling kunnen we de honing in een potje doen. Voeg er één of twee druppels blanke kruidnagelolie ter conservering aan toe. Honing is zelf goed te bewaren maar tijdens de bereiding kunnen er toch onzuiverheden ‘meegenomen’ worden die tot schimmelvorming kunnen leiden.
  6. De potjes omwikkel ik met aluminiumfolie of gebruik een bruin glazen flesje ter voorkoming van het verdonkeren van de honing. Ja hoe lang kun je het bewaren? Er zijn mensen die zeggen verschillende maanden maar ik heb het gebruikt van meer dan een jaar oud. Het nadeel is wel dat het wat kan verdonkeren als je het heel lang bewaart maar het werkt nog wel…

Giet de honing uit het potje in de steelpan.

Neem een stokje en meet de hoogte van de honing in de steelpan en markeer die met een potloodstreepje.

We brengen de honing zachtjes aan de kook en laten het even borrelen. We zien nu dat er een schuimlaag ontstaat van ‘onzuiverheden’ in de honing. Hoe zuiverder de honing hoe minder schuim. We nemen voorzichtig het ergste schuim er van af met de lepel.

Vul nu de lege honingpot met gedemineraliseerd water en giet het al roerend in de steelpan met honing. We laten nu de oplossing zachtjes koken tot de hoogte weer is teruggebracht naar de maat die we hebben aangegeven op het stokje. Het water zal verdampen en in de tussentijd komt er nog meer schuim omhoog dat we wegnemen met een lepel.

Na afkoeling kunnen we de honing in een potje doen. Voeg er één of twee druppels blanke kruidnagelolie ter conservering aan toe. Honing is zelf goed te bewaren maar tijdens de bereiding kunnen er toch onzuiverheden ‘meegenomen’ worden die tot schimmelvorming kunnen leiden.

De potjes omwikkel ik met aluminiumfolie of gebruik een bruin glazen flesje ter voorkoming van het verdonkeren van de honing. Ja hoe lang kun je het bewaren? Er zijn mensen die zeggen verschillende maanden maar ik heb het gebruikt van meer dan een jaar oud. Het nadeel is wel dat het wat kan verdonkeren als je het heel lang bewaart maar het werkt nog wel…

Honingwater van twee jaar oud. Wel verdonkerd maar nog prima te gebruiken.