Cursus initialen in Middeleeuwse Handschriften

Een nieuwe cursus INITIALEN IN MIDDELEEUWSE HANDSCHRIFTEN. De bedoeling van deze nieuwe cursus is om de deelnemers inzicht te geven […]

Een nieuwe cursus

INITIALEN IN MIDDELEEUWSE HANDSCHRIFTEN.

De bedoeling van deze nieuwe cursus is om de deelnemers inzicht te geven in de ontwikkeling van de initiaal tijdens de Middeleeuwen, maar vooral ook zelf praktisch aan het werk te gaan.

Initialen, sierlijke letters aan het begin van een hoofdstuk of boek, zijn vaak al kunstwerken op zich en veelal van een grote schoonheid. Maar ze zelf maken, inclusief het vergulden met echt bladgoud, hoe doe je dat? Dat gaan we leren tijdens deze cursus.

Michaël verslaat de draak. Bron: Gallica BnF.
Bron: Gallica bnf.fr.

Een van de initialen die we samen uitwerken.

In de vroege middeleeuwen werden de beginletters alleen wat vergroot en of van een kleur voorzien. Maar de initiaal werd steeds belangrijker en meer versierd met decoratieve- en of figuratieve motieven. Initialen werden getekend, geschilderd en zelfs verguld met bladgoud. Eindeloos en heel boeiend zijn de variaties door de Middeleeuwen heen.

Bron: Gallica BnF.

De cursus wordt op vijf zaterdagen gegeven, elke maand één. Naast theorie gaan we vooral zelf heel praktisch aan het werk.

Dag 1. We verdiepen ons in de functie en vroege ontwikkelingen van de initialen. Op deze dag staan de Merovingische-, Karolingische-, en Insulaire initialen centraal.

Dag 2. Op deze dag nemen we de Romaanse initialen onder de loep. We l richten dan onze focus op de initialen uit de manuscripten die werden gemaakt in het scriptorium van de Mont Saint-Michel.

Dag 3. Nu zijn de initialen uit de Gotiek aan de beurt. Tijdens de Gotiek zijn de initialen uitgegroeid tot ware kunstwerken.

Dag 4. Initialen met penwerk decoraties. Deze versieringen zijn gemaakt met pen en inkt en niet geschilderd. Ze zijn uitgegroeid van enkele decoratieve lijntjes tot hele complexe versieringen met een lineair karakter.

Dag 5. Op deze dag werken we aan de opdrachten die niet zijn afgerond of we maken een hele nieuwe opzet.

Koning David. Bron: Gallica BnF.

De cursuslocatie bevindt zich in Rotterdam-Ommoord. Deze locatie is per openbaar vervoer en per auto heel goed te bereiken.

U hoeft geen specifieke tekenvaardigheid te hebben . Voor meer informatie kunt u een email sturen naar:

jahboerman@gmail.com.

Initiaal B. Beatus Vir. Psalm 1. Decoratie met penwerk en Duplexletter bij psalm 1 in eigen gemaakt Psalter.