Sinds 17 september is er een nieuw museum bij in Parijs of beter gezegd een compleet gerenoveerd museum.
Het betreft het museum van de Bibliotheque National de France (BnF) site Richelieu. Wellicht weet u dat de BnF in Parijs een oude en een moderne afdeling heeft. Het gaat hier om de oude afdeling, de wieg van de bibliotheek zelf. Deze site Richelieu is een waar eldorado voor onderzoekers, wetenschappers en liefhebbers van middeleeuwse manuscripten. Deze bibliotheek behoort wel tot de absolute wereldtop als het om manuscripten gaat. Echter zijn er nog meer schatten te vinden: munten, kaarten en oude prenten maar ook een collectie Griekse vazen en Romeinse sieraden en glaswerk.
Voor mij is deze bibliotheek een echte topper die ook regelmatig exposities organiseert. Het is al weer jaren geleden dat ik hier een prachtige tentoonstelling bezocht over handschriften uit de Karolingische tijd. Maar helaas is de bibliotheek jaren lang dicht geweest voor niet wetenschappers, tijdens een zeer lange maar prachtige verbouwing.
Afgelopen 17 september was het zover en werd de bibliotheek na 10 jaar (!) verbouwen weer geopend. Niet alleen de bibliotheek werd aangepakt maar ook de bijbehorende tentoonstellingsruimte. En dat is prachtig gelukt mag ik wel zeggen. U kunt het hieronder aan de foto’s wel zien. Heel mooi is de galerie Mazarin, een monumentaal overblijfsel van het paleis van kardinaal Mazarin. In deze zaal worden onder andere bijzondere handschriften getoond, die elke vier maanden van opstelling worden gewijzigd vanwege de kwetsbaarheid.
Vanaf september heeft de bibliotheek hier een aantal topstukken tentoongesteld. Het betreft hier zes bijzondere boekbanden van zeer oude manuscripten. Het gaat om manuscripten uit de Karolingische tijd waaronder: het Psalter van Karel de Kale, het Sacramentarium (= een boek met gebeden dat de priester oplas tijdens de mis) van Drogon, Evangelieboeken uit de Saint Chapelle, de Evangeliën van Saint-Médard die waarschijnlijk in opdracht voor Karel de Grote zelf werden uitgevoerd. Dit laatste manuscript is ongetwijfeld aan de Hofschool van Karel de Grote geproduceerd in de laatste jaren van zijn regering. Het manuscript bevat de vier Evangeliën.
Het viel mij op dat de kleuren nog zo helder waren en de gouden decoraties in de randen zo verfijnd. Dat is op foto’s niet goed te zien. Daar kwam nog bij dat het erg rustig was en je in alle rust van het werk kon genieten en zelfs mocht fotograferen (!)
De site Richelieu, de oude bibliotheek, is onder andere bekend door de zogenaamde: ‘Salle Ovale’. Het is een enorme grote leeszaal die omringd wordt door duizenden boeken en overkoepeld door een glazen dak. Deze prachtige zaal is ontworpen door de architect Henri Labrouste. Vroeger was deze zaal minder toegankelijk dan nu. Elke bezoeker kan zelfs zonder bibliotheekpas de zaal bezoeken en er wat lezen, zelfs kinderen. Voorwaarde is wel ‘ rust.