Gallica.bnf.fr/Bibliothèque nationale de France

Zoeken in een schatkamer vol met manuscripten en nog veel meer. Gallica is the digital library of the Bibliothèque nationale […]

Zoeken in een schatkamer vol met manuscripten en nog veel meer.

Gallica is the digital library of the Bibliothèque nationale de France (BnF), and the national aggregator for collections held in French cultural heritage institutions. The available collections consist of printed materials (books, journals, newspapers, printed music, and other documents ), graphic materials ( engravings, maps, photographs, and others), sound recordings. And of course not to forget: Medieval Manuscripts!

I love Gallica in particular for viewing this beautiful manuscripts. These al can be seen in a very good and high resolution images. A huge treasure for lovers of medieval manuscripts is available in this way, all online and for everyone.

Afbeelding uit een Psalter met glossen.

Als liefhebbers van manuscripten ben je tegenwoordig bevoorrecht met de vele digitale mogelijkheden. Een paar muisklikken en je kunt de schatten van vele eeuwen miniatuurkunst in de handschriften rustig thuis bekijken en bewonderen. Hoewel de confrontatie met het echte werk altijd de voorkeur heeft, is dat ook weer niet voor ons allen weggelegd. Afgezien daarvan zijn tentoongestelde werken maar gedeeltelijk zichtbaar, vaak niet meer dan twee opengeslagen pagina’s. Thuis kun je als zo’n werk is gedigitaliseerd, het rustig doorbladeren en er is niemand die op je wacht tot je klaar bent zoals bij een tentoonstelling. Of erger nog dat je er nauwelijks bij kunt. En ja die topstukken zijn verder alleen toegankelijk voor academici en terecht, gezien de kwetsbaarheid van de werken.

Aanbidding van de Wijzen uit het Oosten. Getijdenboek

Wat ook een groot voordeel is, dat we nu de mogelijkheid hebben al die werken in kleur te kunnen bekijken. De topstukken, maar ook werken van ‘mindere’ kwaliteit. Het is moeilijk voor te stellen dat vele academici en onderzoekers, decennia lang hun werk hebben gedaan met zwart-wit afbeeldingen van de kleurrijke voorstellingen uit de middeleeuwse manuscripten. Als je de oude catalogi bekijkt zie je daar nog voorbeelden van.

Het is overigens nog niet zo makkelijk om een goede afbeelding te zoeken als het over kleuren gaat. Als je een bepaalde voorstelling zoekt met een zoekmachine dan kom je die vaak in verschillende kleuren tegen. De een wat helderder, wat koeler, fletser etc dan de andere(n). Welke van die mogelijkheden benadert dan het meest het origineel?

Gelukkig zijn er dan nog de bibliotheken die vaak een prachtige, kwalitatief goede collectie middeleeuwse manuscripten digitaal aanbieden. Hoewel daar verschillende voorbeelden van zijn te noemen zou ik deze keer de site van de Nationale Bibliotheek in Parijs willen noemen: GALLICA‘. De reden hiervoor is dat ik er zelf al vele jaren met plezier gebruik van maak. De collectie is buitengewoon rijk, alleen al 163744 (!) gedigitaliseerde manuscripten, niet allen verlucht en uit de Middeleeuwen natuurlijk. Verder kun je er vele boektitels, video’s, kaarten, geluidsbanden, kranten en tijdschriften vinden en raadplegen.

www.gallica.bnf.fr

Een paar mogelijkheden:

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b525183601/f4.item

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b10560086w/f127.item.r=livre%20d’%20heures%20flamande

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b550093038/f48.item.r=les%20grandes%20heures%20de%20anne%20de%20bretagne

De rechtspraak van koning Salomo.

Helaas is Gallica alleen in het Frans, wel is er een Engelse homepage maar als je verder klikt is het allemaal Frans. Toch is het de moeite waard om het zoeken je een beetje eigen te maken, je krijgt er heel wat voor terug. De mooiste afbeeldingen mag je zomaar downloaden en van een hoge kwaliteit. Zelfs hele werken kunnen worden gedownload ,met als enige restrictie dat je het niet voor commerciële doeleinden gaat gebruiken.