Cursus middeleeuws verluchten

Voor wie nog meer wil genieten van middeleeuwse handschriften U heeft al vele mooie voorbeelden van handschriften gezien die prachtig […]

Voor wie nog meer wil genieten van middeleeuwse handschriften

U heeft al vele mooie voorbeelden van handschriften gezien die prachtig werden verlucht. Zou u dat zelf ook wel eens willen doen? U kunt het leren tijdens een complete cursus verluchten van vijf zaterdagen. Elke maand een zaterdag, stap voor stap wordt u ingewijd in de geheimen van het middeleeuws verluchten. Schildertechnieken, randversieringen, initialen en niet te vergeten het werken met bladgoud op een traditionele wijze. Verder veel aandacht voor historische pigmenten en voor het werken op perkament en elke cursusdag een boekentafel.

Welke pigmenten en kleurstoffen werden er gebruikt bij het verluchten van middeleeuwse handschriften?

Tijdens de cursus besteden we uitvoerig aandacht aan de traditionele-, middeleeuwse pigmenten en kleurmiddelen en hun bindmiddelen. Hoe maakten de middeleeuwse verluchters hun verf, welke grondstoffen gebruikten ze daarvoor en waarom?

Een hele zaterdag werken we met bladgoud en ontdekken de traditionele werkwijzen die werden toegepast bij het vergulden in handschriften.

Het werken met bladgoud is bijzonder. Het past helemaal bij middeleeuwse handschriften die vaak met goud werden verlucht. We volgen op dag vier van de cursus de middeleeuwse technieken en recepten om het bladgoud op te leggen. We gebruiken hiervoor de historische goudgronden zoals: geklaard eiwit, gesso, gom ammoniak. Ook leren we het goud te polijsten en te decoreren. Verder leren we ook de diverse soorten goud kennen die werden gebruikt ; bladgoud, schelpengoud of mosselgoud. Interessant zijn ook de alternatieven voor goud, die middeleeuwers in hun werk gebruikten.

Kortom een drukke dag…

Echt schildergoud, goudpoeder, Arabische gom in een mosselschelp. ( Mosselgoud of schelpengoud).

De mensfiguur en de kleding

Ook leren we hoe we de plooien kunnen schilderen.

Het schilderen van kleding en de kleuren van de huid behandelen we op dag twee van de cursus. Het schilderen van plooien werd in middeleeuwse handschriften op diverse manieren gedaan. Op een eenvoudige manier met enkele lijnen of met een meer gecompliceerde techniek van arceringen en stippels. Beide technieken gaan we op dag 2 van de cursus uitproberen.

Middeleeuwse schildertechnieken in handschriften wijken af van de moderne schildertechnieken. We zien dat er veel gebruik werd gemaakt van arceringen, maar ook wel stippen om de plasticiteit in de kleding te suggereren. Samen onderzoeken we en oefenen we deze schildertechnieken tijdens de cursus.

Mooie randen

Vele randversieringen zijn een lust voor het oog. Maar het maakt wel verschil uit welke periode van de Middeleeuwen ze komen. De randversieringen zijn eigenlijk gegroeid vanuit de vergrote letters, initialen. Aanvankelijk wat uitsteeksels bij de letter en langzamerhand helemaal rond de tekst. Eerst eenvoudig en later met heel realistische afbeeldingen van vruchten, bloemen, vogels etc. Op dag drie van de cursus onderzoeken we dit boeiende proces.


n.

We werken in een mooie ruimte zaal waar voldoende plek is voor elke deelnemer.


Tijdens de cursus ontdekken we welke soorten perkament er zijn en hoe je die kunt herkennen. Zelf gaan we er ook mee aan de slag.

Tijdens de cursus leren we ook hoe we bladgoud kunnen polijsten zodat het prachtig glanst.

Kortom een hele complete cursus die helpt om zicht te krijgen op de technieken die werden gebruikt bij de productie van miniaturen en decoraties in middeleeuwse handschriften. Ook krijgt u de gelegenheid om ze zelf ook te gaan maken, werken op perkament met echt bladgoud, wie zou daar geen zin in krijgen?

https://www.openhof-ommoord.nl/kerkgebouw/routebeschrijving-2/

De cursus wordt gegeven in Rotterdam-Ommoord.

Wie belangstelling heeft kan mij mailen voor verdere informatie.

jahboerman@gmail.com